Proricanje

proricanje

Proricanje se odnosi na skup ezoterijskih znanja na temelju kojih proricatelj sebi ili nekom drugom predviđa budućnost. Proricanje budućnosti je jako staro “zanimanje”. Nema kulture na kugli zemaljskoj koja ne poznaje ovakvu praksu. Mnoge zajednice i dan danas proricanje doživljavaju svetom djelatnošću. Proricati se može na puno načina. Da nabrojimo neke.

Proricanje sudbine iz taloga kave

Proricanje sudbine iz taloga kave još se zove taseomancija. U našem dijelu svijeta poznata je kao gatanje iz kave. To je, zasigurno, jedno od najupečatljivijih naslijeđa Otomanskog carstva koje je dugo vladalo jugoistokom Europe. U pravilu, najčešće se koristi tzv. turska ili obična kava iako se upotrebljavaju i druge vrste kava. Kod proricanja sudbine iz taloga kave vrijedi nepisano pravilo da pitač ne bi smio sam sebi gledati u šalicu. Česta je praksa da se šalica okrene naopačke čim se kava popije i to na pripadajući tanjur. Proricatelj šalicu dijeli horizontalno, na dva dijela. Simboli koji se pojave u donjem dijelu šalice tiču se prošlosti, a u gornjem dijelu budućnosti. Šalica se dijeli i vertikalno kada se želi dati odgovor na pitanje s DA ili NE. Primjerice, neki proricatelji sve simbole koji se pojave na lijevoj strani tumače kao nešto negativno, a na desnoj kao pozitivno. U pojedinim kulturama uvriježeno je pravilo da se kažiprstom ostavi trag na dnu šalice kada se želi znati da li će se želja ispuniti. Ako se mulj probije odgovor je DA, a ako se ne probije odgovor je NE. Pojedini proricatelji tvrde, mada se mnogi s njima ne slažu, da šalica može vrlo dobro opisati prošlost te maksimalno 40 dana u budućnost. Prilikom proricanja iz taloga kave koristi se i tanjur.

Proricanje sudbine runama

Proricanje sudbine runama jedan je od najstarijih načina gledanja u budućnost. Rune su slova koja su se koristila u pisanju raznih germanskih jezika prije upotrebe latinice. Runologija predstavlja proučavanje runskog pisma, spomenika i uopće povijesti runa. Protokom vremena se razvio specifičan način proricanja sudbine uz pomoć runa. Važno je istaknuti da prilikom proricanja sudbine runama one omogućuju pitaču da bolje razumije prošlost, sadašnjost kao i moguću budućnost ako se zadrži na putu na kojemu je trenutno. Tumači runa ne uzimaju budućnost kao nešto fiksirano već kao nešto promjenjivo. Najčešće, koristi se 25 kamenčića na kojima su ispisani runski simboli. Svaki od njih ima svoje značenje. Najbolje je pronaći mjesto gdje nećete biti ometani. Sjednite na mjesto koje gleda na sjever (u pravcu gdje obitavaju nordijski bogovi). Ispred sebe položite bijelu tkaninu. Ona štiti rune od prljavštine i određuje granicu “bacanja”. Pažljivo formirajte pitanje u glavi. Za to vrijeme polako i nježno miješajte rune u vrećici te ih krenite vaditi kada osjetite da je došlo vrijeme za to. Možete izvući samo tri rune (prva – prošlost, druga – sadašnjost, treća – budućnost).

Proricanje ji – čingom

Ji čing se temelji na 64 heksagrama. Heksagram je simbol sastavljen od šest linija. Svaka linija može biti cjelovita ili isprekidana. Isprekidane linije su yin (pasivna, tamna, zemaljska, ženska energija), cjelovite linije su yang (aktivna, svijetla, nebeska ili božanska, muška energija). Pitanje se postavlja uz pomoć tri novčića (kovanice). Nije važno o kojoj je valuti riječ. Bitno je da su kovanice istovjetne. Potrebno je postaviti konkretno pitanje i kovanice baciti šest puta. Rezultate je potrebno zapisati jer se poslije oni pretvaraju u linije, a iz njih nastaje heksagram. Značenje heksagrama je najlakše pronaći na internetu.

         
Ocjena: 4.9 / 5 (232 ocjena)
Kliknite ovdje za razgovor uživo