Astrologija

astrologija

Astrologija je znanost koja se bavi utjecajem nebesa na čovjeka. Astrologija je nastala u Babilonu, u dolini rijeka Eufrat i Tigris odnosno na području današnjeg Iraka i Irana. Zahvaljujući trgovcima, znanje o nebesima se polako širilo na sve strane svijeta; prema Kini, Indiji, Egiptu itd.

Razvoj astrologije

Astrologija kakvu poznajemo danas nije nastala u toj formi. Arheološki nalazi potvrđuju da su prvi promatrači neba bilježili kretanje nebeskih tijela, poglavito Sunca i Mjeseca. Na temelju toga je nastao kalendar, a posljedično se počelo raspravljati o utjecaju nebesa na čovjeka. Ovo je, da se razumijemo, krajnje pojednostavljena slika razvoja astrologije. Dok se grčki mislioci nisu uhvatili u koštac s astrologijom, radilo se o poprilično kompliciranom i nabacanom znanju o nebesima. Čovjek koji se usudio unijeti red u astrologiju zvao se Ptolomej. U svojoj nadaleko čuvenoj knjizi Tetrabiblos udahnuo je astrologiji novi život. Precizno je objasnio filozofsku ideju koja stoji iza nje i fino je, korak po korak, objasnio temeljna pravila znanosti. I ne samo to. Ptolomej je uveo aspekte odnosno pet različitih kutnih udaljenosti među planetama. Do dana današnjeg to se koristi u astrologiji. Poslije njega, jedni od najvećih učenjaka svijeta proučavali su i razvijali astrologiju. Dorotej iz Sidona, Al – Biruni, Tycho Brahe, William Lilly, Vettius Valens samo su neka od poznatih imena.

Astrologija danas

Astrologija je u današnjem svijetu življa nego ikada. Veliki broj ljudi je svakodnevno proučava, mnogi su u prilici razgovarati s astrologom kao svojim savjetnikom, održavaju se škole i tečajevi, otkrivaju se nove tehnike gledanja u nebo koje su dugo bile skrivene od znatiželjnih pogleda. Postoje i problemi. Naime, astrolozi se žestoko dijele na tzv. moderne i tzv. tradicionalne astrologe. Moderni astrolozi astrologiji prilaze “nježnije”, više s psihološke strane dok joj tradicionalisti prilaze “žešće” pridržavajući se osnovnih pravila znanosti. Modernisti prigovaraju tradicionalistima da su prevše rigidni i da su mnoge tehnike gledanja u nebo naprosto zastarjele. Tradicionalisti, pak, modernistima prigovaraju da su se previše udaljili od izvorne astrologije koja bez problema i danas funkcionira i da se samim tim rugaju astrologiji. Optužuju ih da ne poznaju pravu astrologiju.

Astrologija u budućnosti

Astrologija tarot ima budućnost. Pošto se radi o znanosti s bogatom tradicijom koja se prilagođava svim epohama, dok god bude istinskih ljubitelja astrologije do tada će ona cvjetati. Moć astrologije se nalazi u činjenici što je uvijek aktualna. Ona opisuje sudbine ljudi, životinja, gradova i čitavih naroda. Ona opisuje sve!

         
Ocjena: 4.5 / 5 (373 ocjena)
Kliknite ovdje za razgovor uživo