Gatanje iz kave

gatanje iz kave

Gatanje iz kave predstavlja jednu od najpopularnijh metoda gledanja u nečiji život u našem dijelu svijeta. Gatanje iz kave je prvoklasni simbol jugoistoka Europe. Od Hrvatske preko Rumunjske i Bugarske pa sve do Turske i kompletnog Bliskog istoka, gatanje iz kave je “naša stvar”. Kada se spomene riječ gatanje, mnogi ljudi pomisle na grah ili na kavu. Radi se o naslijeđu starih vremena, još dok su Turci žarili i palili Europom. Sigurno ste i vi nemali broj puta doživjeli da mama, baka, susjeda ili teta tijekom popodnevnog ispijanja kave pogledaju u šalicu.

Postupak gatanja iz kave

Česta je praksa da se šalica okrene naopačke čim se kava popije i to na pripadajući tanjur. Proricatelj šalicu dijeli horizontalno, na dva dijela. Simboli koji se pojave u donjem dijelu šalice tiču se prošlosti, a u gornjem dijelu budućnosti. Šalica se dijeli i vertikalno kada se želi dati odgovor na pitanje s DA ili NE. Primjerice, neki proricatelji sve simbole koji se pojave na lijevoj strani tumače kao nešto negativno, a na desnoj kao pozitivno. U pojedinim kulturama uvriježeno je pravilo da se kažiprstom ostavi trag na dnu šalice kada se želi znati da li će se želja ispuniti. Ako se mulj probije odgovor je DA, a ako se ne probije odgovor je NE. Pojedini proricatelji tvrde, mada se mnogi s njima ne slažu, da šalica može vrlo dobro opisati prošlost te maksimalno 40 dana u budućnost. Prilikom proricanja iz taloga kave koristi se i tanjur.

Gatanje iz kave kao simbol svakodnevnog života

Gatanje iz kave nije samo gatanje. To je stil života. Nema ništa slađe nego u popodnevnim satima, dok svjetlost polako jenjava, sjesti i u dobrom društvu “preokrenuti” aktualne političke, ekonomske i druge teme, a usput se dotaknuti i susjeda kojega je nedavno žena ostavila ili koji je tek izišao iz zatvora. Rijetko tko gatanje iz kave doživljava ozbiljno iako ova metoda daje rezultate. Gatanje iz kave je kombinacija zabave i čiste znatiželje.

Gatanje iz kave kao slabo zastupljena metoda

Među ezoteričarima gatanje iz kave nije dovoljno zastupljeno. U odnosu na tarot ili numerologiju gatanje iz kave je totalno zapušteno. To je zato jer metodu nije lako provesti u djelo pošto bi s klijentom trebalo popiti kavu. Očigledno, metodu je moguće provesti samo uživo. Ali, ima tu i podcjenjivanja od strane samih ezoteričara. Stiče se dojam da je gatanje iz kave manje vrijedno u odnosu na ostale metode.

         
Ocjena: 4.6 / 5 (208 ocjena)
Kliknite ovdje za razgovor uživo